ČASTO KLADENÉ DOTAZY

Hliníkové kapsle lze vhazovat do speciálně vytvořených kontejnerů určených přímo pro kov a hliníkové kapsle, které jsou rozmístěny v Praze. Pokud takový kontejner v okolí svého bydliště nemáte, lze kapsli po použití velmi lehce otevřít, obsaženou kávu vhodit do biodpadu či kompostu a zbylý hliník poté vyhodit do standardních sběrných šedých kontejnerů na kov a hliník. Životní prostředí je pro nás důležitou otázkou, a proto v současné chvíli usilovně pracujeme na vlastním recyklačním programu, díky kterému vám recyklaci hliníkových kapslí v budoucnu maximálně ulehčíme.

Zdraví, bezpečnost a spokojenost našich spotřebitelů jsou naší nejvyšší prioritou, proto dbáme na maximální kvalitu našich produktů. Naše hliníkové kapsle jsou schváleny pro styk s potravinou a odpovídají všem legislativním požadavkům na zdravotní bezpečí, nejsou tedy nijak zdraví ohrožující.

Všechny naše produkty jsou vyrobeny ze 100% kávových zrn Arabiky a nebo směsi Arabiky a Robusty. Robusta je typická svým plným tělem, zemitostí a vyšší hořkostí. Pěstuje se v nižších polohách než Arabika a vyhovuje jí i vyšší teplota. Pečlivě vypěstovaná Robusta může svou chutí předčít i kvalitní zrna kávy Arabika. Arabika se vyznačuje jemnějším tělem, sladší a ovocnější chutí s rozmanitějšími a bohatými chuťovými profily, zřejmě proto je u spotřebitelů oblíbenější než Robusta. Arabika se pěstuje ve vyšších nadmořských výškách a vyžaduje nižší teplotu pro pěstování než Robusta, obecně je pro pěstování a sběr náročnější. Směs Arabiky a Robusty poté skloubí hořkost Robusty, která je vyrovnána a zjemněna sladkostí Arabiky. Záleží tedy jen na Vás a Vašich chuťových preferencích, které dáte přednost.

Instantní káva je kávový extrakt získávaný pražením kávy, jejím namletím a následnou extrakcí s použitím vody. Tento nálev se odpařením zahustí a poté dochází k vyrobě instantní kávy jednou ze dvou metod: buď metodou sušení – mražením (freeze dried), nebo metodou sušení – sprayováním (sprey dried).

Sušení mražením (freeze dried): Během sušení mražením se kávový koncentrát zmrazí na teploty cca - 40 °C až -45°C a voda obsažená v kávovém koncentrátu zkrystalizuje. Zmrzlý kávový koncentrát se poté rozemele na krystalky požadované velikosti a použitím metody známé jako sublimace jsou led a voda extrahovány ze zmražených granulí. Výsledkem je mražením vysušená káva ve tvaru krystalků světle hnědé barvy. Tato metoda zpracování trvá déle než sušení rozprašováním (sprayováním) a je podstatně nákladnější, zároveň je však i šetrnější k uchování aroma kávy.

Sušení sprayováním (sprey-dried): Během sušení je kávový koncentrát společně s horkým vzduchem vstřikován do vysoké věže. Díky teplu se voda vypařuje až ze směsi zbyde jen sušená káva v prášku. Sušení sprayováním je jednodušší než sušení mražením

Kávová zrna obsahují kromě jiných látek i olej zvaný kofeol, který se během pražení vyvíjí a prostupuje na povrch zrna. Teplota a délka doby pražení ovlivňují množství uvolněného kofeolu a výslednou chuť kávy. Kofeol se začíná objevovat na povrchu kávových zrn obvykle ke konci pražení a v tomto bodě může povrch kávového zrna vykazovat skvrny oleje. Jak se teplota kávových zrn zvyšuje, uvolňují více oleje. Vyloučený olej na povrchu zrn tedy není známkou starých či nekvalitních zrn, ale stupně pražení. Jelikož kyslík, teplo a světlo ovlivňují vyloučený, ale i nevyloučený olej, je potřeba kávová zrna v obalu ochránit a proto jsou balena v ochranné atmosféře, která brání oxidaci tuku a tím i stárnutí kávy. Jiné ošetření kávy není povoleno.

Pro naši kávu L‘OR používáme pouze vysoce kvalitní kávová zrna pocházející především z jižní a střední Ameriky – např. z Brazílie, Peru, Columbie, Guatemaly či Hondurasu. Dále zrna z Asie – např. z Indie, ale i z Afriky.

Ano, hliníkové kapsle L’OR jsou zcela kompatibilní a lze je bez problému užívat s kávovary Nespresso® *, s výjimkou Expert® *, Expert & Milk®, U® *, Umilk® *, Prodigio® * a Prodigia & Milk® * modelů zakoupených po 25. červnu 2016.

Nevíte si rady s tím, kterou kávu zvolit? Použijte naši kávovou navigaci, díky které si krok po kroku snadno vyberete tu pravou kávu přímo pro Vás.

K extrakci kofeinu z kávových zrn se používá oxid uhličitý, který je zahřátý asi na teplotu 65°C. Kofein se v oxidu uhličitém rozpouští, ale sloučeniny přispívající k lahodné chuti kávy jsou z velké části nerozpustné a zůstávají tak v zrnu. Odkofeinovaná zrna kávy se následně usuší a praží. Taková káva poté obsahuje maximálně 0,1% kofeinu. Jedná se o zcela bezpečnou a zdraví nezávadnou metodu, mohou ji tedy konzumovat i těhotné ženy.

Naše poslání je poskytovat našim spotřebitelům ty nejkvalitnější výrobky, ovšem s maximálním ohledem a respektem k životnímu prostředí a právům lidí. I z toho důvodu mají všechny naše produkty Rainforest Alliance ceritifkaci, čímž podporujeme dlouhodobě udržitelné zemědělství.

V případě, že jste zde nenalezli odpověď na Vaši otázku, či máte jakékoliv další dotazy k našim produktům, neváhejte se obrátit na naši bezplatnou spotřebitelskou linku na telefonním čísle 800 401 701 pro CZ 0800 500 199 pro SK nebo na emailovou adresu consumerservice.CZ@jdecoffee.com či consumerservice.SK@jdecoffee.com.

JACOBS DOUWE EGBERTS CZ s.r.o.
Pujmanové 1753/10a
140 00 Praha 4 - Nusle
Česká republika
IČO: 45245738
společnost zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, sp. zn. C 184633